Magyar Vöröskereszt   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   MVIK

Szeretné tudni nem keresi-e Önt a Vöröskereszt? Böngésszen hírdetéseink között!

Kulcsszóra keresés a hírdetések szövegében:

Címlap Hírek
Friss hírek

Vöröskereszt szervezetek a menekültekért

E-mail Nyomtatás PDF

Az EU számos országában megemlékeztek a Vöröskereszt szervezetek a Menekültek Világnapjáról június 20-án

A Vöröskereszt brüsszeli EU Irodája a Menekültek Világnapján felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy biztosítsanak megfelelő nemzetközi védelmet a migránsok számára, továbbá tegyék lehetővé minden menekült és nemzetközi védelemre jogosult személy részére, hogy élhessenek az őket megillető jogokkal, beleértve a családegyesítéshez való jogot is.

Mivel a gazdasági krízishelyzetben, amely Európát sújtja a menedékkérők, menekültek, migránsok még kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, a Vöröskereszt szervezetek Európa szerte még fokozottabban igyekeznek segítséget nyújtani számukra, segítve integrációjukat a helyi közösségekbe.

A Világnap alkalmából számos ország Vöröskereszt szervezete figyelemfelhívó akciókat hajtott végre.

Az Osztrák Vöröskereszt elnöke, Fredy Mayer a Der Standard c. újság hasábjain emelte fel hangját a menekültekkel kapcsolatos görögországi helyzet tarthatatlanságával kapcsolatban. A gazdasági válság által különösen sújtott országban drámai helyzet alakult ki a menekültekkel való bánásmód terén. Utalt az EU tagállamok közötti szolidaritás hiányára a menekültek kérdésében.

Az Olasz Vöröskereszt különleges megbízottja, Francesco Rocca aláhúzta a Vöröskereszt fontos szerepét abban, hogy egyéni sorsok bemutatásával érzékennyé tegye a közvéleményt és a hatóságokat a menekültek helyzete iránt. Szót emelt azért is, hogy a menekültügyi eljárás sokkal gyorsabban történjen meg, lerövidítve a várakozás sokszor kellemetlen körülmények között töltött kényszerű idejét.

A Német Vöröskereszt két napos szimpóziumot szervezett a témában Berlinben, ahol politikusok és a menekültekkel foglalkozó szociális munkások egyaránt elmondhatták véleményüket.

A Spanyol Vöröskereszt más szervezetekkel együtt egy kiáltványt írt alá, és egy video klip terjesztésében vesz részt, amelyet kifejezetten erre a napra készítettek, és amelyben menekültek  vallanak helyzetüktől, alátámasztva, hogy milyen nagy szükség van védelmükre.

A spanyolok részt vesznek továbbá az un. Európai Esernyő Menetben, melyet az ECRE (Menekültek és Száműzöttek Európai Tanácsa) szervezett, és amelynek során az emberek esernyő alatt fognak végigvonulni az utcán. Az esernyő mintegy a „védelmet” kívánja jelképezni.

A Brit Vöröskereszt Menekültek Hetének nyilvánította az időszakot, melynek során fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy milyen módon járulnak hozzá a menekültek pozitív módon a Brit társadalom életéhez.   Egyúttal felhívja a figyelmet arra a munkára, amit a Brit VK folytat a menekültek érdekében együttműködve a nemzeti egészségügyi hatóságokkal.  Számos ünnepi esemény lesz a hét során, pl. focibajnokság, táncestek, kitüntetési ceremóniák, viták és kabaréest.

Közben a Svéd Vöröskereszt a családegyesítési jog érvényesíthetősége érdekében kampányol.  Közzétettek egy videót ezzel kapcsolatban, és a Canon cég támogatásával fotókiállítást szerveztek. A videó svéd nyelven van, de képek magukért beszélnek.

A Belga Vöröskereszt aktívan részt vesz a UNHCR kampányában: “Légy egy napra menekült”. Ennek során a részvevők letöltenek a Facebook profiljukra egy alkalmazást, és egy napon keresztül tesztelhetik, hogy milyen hatással van szociális hálójukra a tény, hogy el kell menekülni hazájukból.

A Bolgár Vöröskereszt a szófiai  Nemzeti Szinházban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával közösen szervezett ünnepséget és koncertet. Egy kézműves vásárt is tartottak a menekültek által készített termékekből.

A Svájci Vöröskereszt a honlapján hívja fel a figyelmet arra, hogy a menekültek, migránsok milyen kedvező hatással vannak a svájci gazdaságra.

Módosítás: ( 2012. június 26. kedd, 08:24 )
 

A Vöröskereszt fellépése a menekültek családegyesítésének érdekében

E-mail Nyomtatás PDF

Brüsszel (2012. május 15) -  A Családok Nemzetközi Világnapján a Vöröskereszt Európai Uniós Irodája, 27 európai vöröskeresztes nemzeti társaság szószólójaként felszólítja az Európai Bizottságot és az Európai Unió Tagállamait  arra,  hogy biztosítsa a családegyesítésre jogosult migránsoknak és menekülteknek jogaik hatékony érvényesítését.

A család életbevágóan fontos szerepet tölt be az emberek, és így a migránsok életében is. A család egyesítése, amely egyébként az EU jogrendszere szerint is alapvető emberi jog, teszi képessé a családot arra, hogy méltó módon, a társadalomba beilleszkedve élhessen.

Európa szerte a vöröskeresztes nemzeti társaságok fontos szerepet töltenek be a családtagok közötti kapcsolattartás helyreállításában és fenntartásában. Leon Prop a Vöröskereszt EU irodájának igazgatója  a következőket mondta: „A vöröskeresztes dolgozók nap mint nap tapasztalják, hogy milyen mértékben befolyásolja a migránsok és családjuk életét az, hogy  tudják-e tartani a egymással a kapcsolatot illetve csatlakozhatnak-e végül egymáshoz. A családegyesítés kulcskérdés a fogadó országba való beilleszkedésük szempontjából.”

A vöröskeresztes nemzeti társaságok és a Vöröskereszt EU irodája szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság fogadjon el egy egységes megközelítést, továbbá a családegyesítésre jogosult családtagok körének meghatározásakor vegye figyelembe a szociális és kulturális környezetet.  A család fogalma az egyes kultúrkörökben változó, és a legsérülékenyebb családtagok helyzetét kell figyelembe venni.  Leon Prop hangsúlyozta: : «gyakran olyan gyermekek tartoznak egyértelműen egy családhoz, akik biológiai vagy szigorúan  jogi értelemben talán nem taroznának oda, de egyértelmű az anyagi és érzelmi kötődés, tehát nem kellene őket kizárni a családegyesítés lehetőségéből.”

A Vöröskereszt üdvözölné a családegyesítésről szóló 2003/86/EC direktíva alkalmazásának újbóli megvizsgálását és a jelen gyakorlat értékelését. Egy ilyen felmérés lehetőséget adna az Európai Bizottságnak arra, hogy elemzés és tények alapján foglalkozzon a hiányosságokkal.

Éppen ezért, a családoknak ezen a nemzetközi ünnepén a Vöröskereszt csatlakozik azon szervezetekhez, akik fel szeretnék hívni a figyelmet a családok jogainak hatékony érvényesítésére.  “Elkötelezettek vagyunk a családegyesítéshez való jog hatékony érvényesíthetősége iránt, hogy ez a jog valóban elérhető legyen, és hogy elháruljanak az olyan gyakorlati akadályok, mint a magas illetékek,a  komplikált ügymenet, a vízumokhoz és úti okmányokhoz való nehéz hozzáférés, különös tekintettel a nemzetközi védelemre jogosult személyek esetében. ” – összegezte Leon Prop.

További információ: Virginie Louis, Red Cross/EU Office, Brussels, Belgium
Tel: +32 (0)2 235 06 83 e-mail:
virginie.louis(at)redcross-eu.net

Módosítás: ( 2012. május 16. szerda, 13:54 )
 

Fegyveres harcok elől elmenekült gyermekek térhettek haza családjukhoz Kongóban

E-mail Nyomtatás PDF

Patrick több mint hat éve veszett el szüleitől. Ő, kistestvérei, valamint 70 másik gyermek térhetett haza szeretteihez idén szeptemberben Kongóban a Vöröskereszt segítségével. Az eseményről Espérance Tshibuabua, az ICRC kinshasa-i küldöttségének tagja tudósít, aki maga is együtt utazott a gyerekekkel az ICRC különgépén, melyet nagyobb családegyesítési műveletek során vetnek be szerte az országban.


alt2011. szeptember 1-je nagy nap volt Patrick számára: édesanyjával készült találkozni, akit már több mint hat éve nem látott. Két fiatalabb testvére, a 14 éves Trésor, és a 7 éves Maurice szintén a gépen tartózkodott. Patrick elmondta, hogy akkor menekültek el otthonról, amikor kitörtek a harcok Gomában (Goma a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Észak-Kivu tartomány fővárosa). Édesapja a munkahelyén volt, édesanyja pedig a piacra ment. A három testvér követte a harcok elől menekülő tömegeket, végül hónapokig tartó, faluról-falura történő vándorlás után elérték Katanga tartományt. Patrickről és testvéreiről egy szintén a háború elől menekülő gomai nő gondoskodott.

Az ICRC repülőgépének naponta négyszer kellett megtennie az utat Lubumbashi-bólalt többek között Kamina, Mbuji Mayi, Kindu, Moba és Manono városaiba ahhoz, hogy a hetven gyermek mindegyikét hazajuttassák szüleihez.

 

Nem csak Patrick és testvérei térnek haza ezzel a járattal: rajtuk kívül is sok gyermek tartózkodik a repülőgép fedélzetén. Arcuk nem árul el sem örömöt, sem szomorúságot, inkább mindannyian gyámoltalannak tűnnek.

Egy másik gyermek, Alphonsine, Maniema tartomány fővárosában, Kinduban szállt fel a gépre. 13 éves volt, amikor a harcok elől menekülő tömegek elszakították szüleitől, és végül egy másik városban kötött ki, teljesen magára maradva. 2010-ben édesanyja az ICRC segítségét kérte lánya felkutatásához. Alphonsine gépe szeptember 1-jén landolt Gomában.

altA 17 éves Mireille Angolában szakadt el szüleitől, és végül a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Mwinyampulo városban kötött ki, ahol egy kolostorban lelt menedékre. Itt több mint egy évig tartózkodott, majd visszatért Luiza városába. Hogy ne haljon éhen, palackozott vizet árult. Mireille-re végül a Kongói Demokratikus Köztársaság Vöröskereszt Társaságának, azon belül is Luiza város helyi szervezetének egyik önkéntese talált rá. Hosszú utat kellett megtennie, míg végre újra találkozhatott szeretteivel. 

Az ICRC és a Kongói Demokratikus Köztársaság Vöröskereszt Társasága közösen altszervezte meg a családegyesítéseket. Az akció augusztus végén kezdődött, és több mint egy hétig tartott. Ez alatt az idő alatt az ICRC repülőgépe naponta négy utat tett meg Equateur, Orientale és Észak-Kivu tartományok között ingázva, hogy a gyermekeket hazaszállítsa szüleihez.
Képek forrása: © ICRC / E. Tshibuabua
Cikk forrása: www.icrc.org/eng/resources/documents/feature/2011/congo-kinshasa-feature-2011-11-11.htm

Módosítás: ( 2011. november 24. csütörtök, 13:41 )
 

Az ICRC jelenlegi keresőszolgálati tevékenysége Afganisztánban

E-mail Nyomtatás PDF

altAfganisztánban az elmúlt hónapokban még a korábbinál is nagyobb mérteket öltött a menekülés a konfliktus által veszélyeztetett falvakból. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), amely 25 éve tevékenykedik az országban, és amelynek ez az egyik legnagyobb méretű segélyakciója,   fokozott erőfeszítéseket tesz a menekülők ezreinek megsegítésére. 

A víz és élelmiszer biztosítása mellett az orvosi és gyógyszerellátás, a járványok megelőzése a legfontosabb feladat.  Gyakran előfordul, hogy a menekülők elszakadnak családtagjaiktól, és ilyenkor életbevágó számukra, hogy a Vöröskereszt segítséget nyújtson a szeretteikkel való kapcsolat helyreállításában vagy segítsen felkutatni a menekülés során eltűnt hozzátartozót. 

Ugyanilyen segítségre szorulnak a börtönben lévő foglyok.

altAz ICRC rendszeresen látogatja a börtönöket, nemcsak azért, hogy segítse a családi kapcsolatok helyreállítását, hanem azért is, hogy mandátumának megfelelően ellenőrizze a fogvatartott emberek életkörülményeit, illetve azt, hogy milyen bánásmódban részesülnek. Afganisztánban az ICRC képviselői a NATO által vezetett Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF), valamint az amerikai hadsereg és az afgán hatóságok által közösen fenntartott börtönöket látogatják.

 A családi kapcsolatok helyreállítása terén július és augusztus folyamán az ICRC munkatársai következő tevékenységeket végezték: 

  • Összesen 27 alkalommal látogattak el 25 fogva tartó intézménybe;
  • 509 fogvatartottat látogattak meg, ezek közül 214 rabot első ízben;
  • Két volt fogvatartott hazautazási költségeit fedezték;
  • Az Afgán Vörösfélhold Társaság közreműködésével 2076 vöröskeresztes üzenetet gyűjtöttek össze, és 1996 üzenetet továbbítottak, melyek nagy része a fogvatartottak és családjaik közötti üzenetváltás volt;
  • 871 videotelefon hívás létrejöttében segédkeztek az amerikaiak által a Bagrami Reptér területén üzemeltetett Parwani Fogva tartó Intézményben;
  • 144 fogvatartott családjának segítettek eljutni a Parwani Intézménybe, hogy személyesen látogathassák meg szeretteiket.
Cikk forrása: www.icrc.org/eng/resources/documents/update/2011/afghanistan-update-2011-10-03.htm
Képek forrása: © Reuters és © ICRC / V. Louis


 

Módosítás: ( 2011. október 27. csütörtök, 15:06 )
 

Az ICRC segítségével a menekülő szomáliaiak értesíthetik családtagjaikat a kenyai menekülttáborban

E-mail Nyomtatás PDF
A polgárháborútól amúgy is szenvedő Szomália lakosságát hónapok óta 60 éve nem altlátott súlyos éhínség sújtja. Az öt év alatti gyermekek közül minden tízedik életét veszti. 4-5 éves gyermekek alig egy évesnek néznek ki. Augusztusban az ENSZ hivatalosan is éhínségnek minősítette a helyzetet, és mivel alapos indok kell ennek kijelentéséhez, biztosra vehetjük, hogy nagyon komoly a helyzet. Ezt jelzi az is, hogy több százezer ember kelt útra a szomszédos Kenya irányába, hogy mentsék életüket. A nyomorúságosan legyengült embereknek 20-30 napig is gyalogolniuk kell a sivatagban, éhesen, szomjasan, veszélyeztetve az oroszlánok és sakálok támadásától. Sokuk esnek a vadállatok áldozatává. A határtól hetven kilométerre a világ legnagyobb menekülttáborának mondott Dadaab tábor várja a menekülőket. Közel 400 ezer ember van már itt, holott a tábor eredetileg csak 90 ezer befogadására épült.

altA táborba végre megérkező menekültek számára az egyik legfontosabb igény, hogy otthon maradt családtagjaikat értesíteni tudják, hogy biztonságban megérkeztek, és jól vannak.

 „Az elmúlt néhány hetet nézve naponta átlagosan 1500 menekült érkezik a táborba. Sokan közülük borzalmas történetekről számolnak be, és mire megérkeznek a táborba, teljesen kimerülnek. Az ICRC egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy ezeknek az embereknek segítséget nyújtson abban, hogy családtagjaikkal a kapcsolatot fel tudják venni”– mondta Ivan Antonic az ICRC keresőszolgálati szakértője, aki most tért haza háromhetes missziójából a dadaabi táborból a világszervezet honlapján közzétett interjúban.

Az interjú további részletei az alábbiakban olvashatóak.

Hogyan segíti az ICRC a szomáliai menekülteket a dadaab-i menekülttáborokban?

Dadaab-ban az ICRC az 1980-as években kezdte meg keresőszolgálati alttevékenységét, lehetőséget biztosítva a menekülteknek arra, hogy vöröskeresztes üzeneteket küldjenek Szomáliában maradt, vagy a világ más részén élő rokonaiknak. De képzelhetik, hogy milyen nehéz feladat, és mennyi időbe telik eljuttatni ezeket a kézzel írott üzeneteket Szomália egyes vidékeire. Szóval az igazi újítás az, hogy az ICRC elhatározta, hogy mobiltelefon-szolgáltatást biztosít az újonnan érkező menekülteknek. Mindegyikük felhívhatja egy rokonát - a világ bármely részén tartózkodik is az illető -, és két percig beszélhet vele, így lehetőségük nyílik megnyugtatni rokonaikat, hogy Dadaab-ban tartózkodnak, és jól vannak. Ez a segítségnyújtásnak egy nagyon gyors, hatékony és olcsó módja.

Az adatok magukért beszélnek: az elmúlt három hét során, a legelső telefonhívás óta, hetente átlagosan több mint 1800 menekült élt ezzel az ingyenes szolgáltatással, beleértve közel 800 kiskorú menekültet, és a számuk egyre növekszik. Igazi jutalom, mikor meglátom egy kisfiú arcán a mosolyt, aki végre hallhatja a vonal túlsó végén lévő édesanyja hangját.

Hogyan működnek a mobil kereső-csapatok?

altDadaab-ban minden nap három kereső-csapat teljesít szolgálatot. Az egyik csapat az újonnan érkező menekültek regisztrálására kijelölt területen állítja fel sátrát. Mialatt a menekültek hosszú órákon keresztül várakoznak a regisztrálásra, és arra, hogy a kenyai hatóságok továbbszállítsák őket a Dadaab-ban található négy menekülttábor egyikébe, addig az ICRC munkatársaiból, és a Kenyai Vöröskereszt Társaság önkénteseiből álló csapat minden menekültnek lehetőséget biztosít egy kétperces telefonbeszélgetésre, mindegy, hogy melyik családtagjukat akarják felhívni, és a világ melyik részén él az illető. A legtöbben Szomáliában maradt családtagjaikkal akarnak beszélni, de néhányan a már külföldön, Amerikában, Ausztráliában vagy éppen Kenyában élő rokonaikkal akarják felvenni a kapcsolatot. Egy személynek Líbiában élő rokonát sikerült felhívnia!

A két másik kereső-csapat „mobil”, azaz minden nap más-más helyszíneken alttartózkodik Dadaab északi és déli részén. Hordozható felszerelésük alapvetően egy fémből készült utazóláda, amelyben minden benne van, ami a szolgáltatás működtetéséhez szükséges: feltöltött mobiltelefonok, a világ összes országának hívószámát tartalmazó listák, ICRC-s zászlók és ruhák, valamint stopperórák, amelyek segítségével az önkéntesek figyelni tudják, hogy senki ne lépje túl a számára biztosított két perces időkorlátot. A Kenyai Vöröskereszt Társaság önkénteseinek munkája nélkülözhetetlen. Mivel sokan közülük eredetileg szintén menekültek voltak, beszélik Szomália néhány helyi nyelvét, és így el tudják magyarázni a menekülteknek az ingyenes mobiltelefon szolgáltatás lényegét, és segítenek nekik a használatban is.

Mik a kereső-csapatok legfőbb kihívásai?

altEgyelőre az a legfőbb kihívás, hogy ezt a szolgáltatást megismertessük a menekülttáborba újonnan érkező menekültekkel. Mire megérkeznek Kenyába, a menekültek kimerültek és rémültek. Gyakran sokkos állapotban vannak, és mivel az első táborban eltöltött napjaik során annyi új információt kapnak, nehéz számukra, hogy a helyzetet megfelelően kezeljék, illetve feldolgozzák.

Az ICRC és a Kenyai Vöröskereszt Társaság közös csapatának másik nagy kihívása a kemény időjárási viszonyokban rejlik: nagy a forróság, a szárazság, és a por, melyek nem teremtenek könnyű munkakörülményeket. Nagyra becsülöm a kollégáimat, akik fáradhatatlanul végzik a munkájukat. Nagyon fontos munkát végeznek, és a szolgáltatást igen megbecsülik. A múlt héten például láttam egy idős szomáliai férfit, aki sírt, mikor sikerült szeretteivel beszélnie. A szomáliai kultúrában ilyet nem gyakran látni. Ezek a telefonhívások időnként még az önkéntesek számára is nagyon felkavarók érzelmileg.

A következő hetekben majd kiderül, hogy szükség van-e a két – jelenleg működő - mobil-csapatra. Ez egyrészt függ a szomáliai humanitárius helyzettől, másrészt attól, hogy mennyi menekült érkezik még Szomáliából Kenyába. Az ICRC elkötelezetten támogatja ezt a tevékenységet közösen a Kenyai Vöröskereszt Társasággal együtt mindaddig, amíg szükséges.

Képek forrása: © ICRC

Cikk forrása: www.icrc.org/eng/resources/documents/interview/2011/somalia-interview-2011-09-20.htm
Módosítás: ( 2011. október 06. csütörtök, 10:16 )
 


1. oldal / 7

ELÉRHETŐSÉGEK
CONTACT

Magyar Vöröskereszt
Keresőszolgálat

1051, Budapest, Arany J. u. 31.

Telefon:

(06-1) 374-13-23,

e-mail:
keresoszolgalat@voroskereszt.hu
tracing@redcross.hu

A KERESŐSZOLGÁLAT MUNKÁJÁT 2011-BEN TÁMOGATTA:
HÁBORÚS ÖVEZETEKBEN ELTŰNTEK

 

 

Ma 2017. április 27., csütörtök, Zita napja van. Holnap Valéria napja lesz.

KATASZTRÓFÁKBAN ELTŰNTEK

Google kereső

Közösségi oldalak

Hírkövető